«Фокстрот» та «День» – 7 років партнери фотовиставки

У Києві за підтримки мережі «Фокстрот» відбулось урочисте відкриття ювілейного міжнародного фотоконкурсу газети «День», де оголосили переможців XX Міжнародного фотоконкурсу. 

Урочиста церемонія відкриття та нагородження переможців XX Міжнародного фотоконкурсу «День 2018» відбулась 25 жовтня в столичному Українському Домі.  

ХХ конкурсу «Дня» дали назву «Фото першої шпальти». Організатори відбирали знімки з яскравим публіцистичним акцентом, що відображають настрій року, квінтесенцію важливих подій 2018-го. 


20 років фотоісторії – це колосальний шлях, який пройшла редакція газети «День» разом із 1500 фотопрофесіоналами та аматорами (саме така кількість учасників конкурсу за час його проведення). На цьому шляху організатори не тільки відкривали українцям їхню країну (хоча саме за це їм повсякчас дякували у Львові, Черкасах, Харкові, Дніпрі, Ізмаїлі, Чечельнику, Прилуках, Слов’янську, інших містах і містечках). Конкурс визначав і «больові точки» суспільства, і його «точки росту», показував зростаючий розрив між рівнем розвитку соціуму та політичного класу й еволюцію характерів громадян, підказував, які «вітаміни» потрібні для гармонійного зростання всієї української громади.


Цього року журі конкурсу з кількох тисяч надісланих фоторобіт обирало найкращі, з них найяскравіші світлини були відзначені спеціальними нагородами. Було зламано стереотипи про те, якою має бути перша шпальта газети. У фінальній експозиції представлені світлини традиційних рубрик — «Політика», «Український світ», «Фото з історією», «Світ очима дітей». 


Захід традиційно охоче підтримала постійний партнер – бренд «Фокстрот», відзначивши спеціальним сертифікатом молодого київського фотографа Артема Галкіна за його світлину «Життя он-лайн». На фото зображені два хлопчики, що зручно вмостилися на підлозі магазину з продажу сучасних смартфонів та з серйозними виразами обличчя щось досліджують за допомогою демонстраційних зразків. Це розповідь про наш час, про необхідність кожному мати рівні умови доступу до сучасних технологій та з їх допомогою вчитись, розвиватись, а, згодом, покращити життя всіх, хто живе поруч.  


– Я репортажний фотограф. Професійно фотографую 3 роки. За фахом я спеціаліст з комп'ютерних мереж та систем, – розповів лауреат конкурсу Артем Галкін. – 2 роки тому я повністю перейшов у фотографію. Досліджую сучасну навколишню буденність та українські пейзажі. Фото «Життя он-лайн» було зроблене влітку у місті Кам'янець-Подільський. Хлопці ромського походження постійно приходять в цей магазин користуватися смартфонами, бо власних не мають. Для них персонал навіть встановив корисні додатки. Продавці толерантно ставляться до потреб дітей і дозволяють працювати з технікою, бо розуміють, що власні гаджети їм ніхто не купить, а через комп’ютерну гру та ресурси Інтернет дитина пізнає навколишній світ як реальний, так і віртуальний. Мені до вподоби бажання дітей бути сучасними у всьому, розуміння, що завдяки технологіям можна отримувати гідну освіту і бути дотичним до багатьох першоджерел. Я хотів зафіксувати і показати контрасти, що супроводжують теперішній соціум. 


– Традиційно – діти у об’єктиві уваги «Фокстроту». Попри це, обирати лише одну роботу, як і сім років поспіль, що хотілось би відзначити, було досить важко, – відмітив директор з маркетингу мережі «Фокстрот» Руслан Клименко. – Всі фотомитці – учасники ювілейного конкурсу, насправді, вже нагороджені, бо результати їх роботи побачать люди, бо людська увага – велике визнання.  

У церемонії нагородження фотовиставки брали участь декілька сотень гостей, читачів, партнерів, друзів газети «День» – відомі представники українського політикуму, бізнесу та наукової і культурної еліти.


– Фотоконкурс став авторитетним, і в цьому, зокрема, великий внесок почесних партнерів, котрі щорічно нагороджують цінними призами обраних переможців. Конкурс сприяв сходженню нових «фотозірок», зокрема учасники наших перших фотоконкурсів ставали і президентськими фотографами, як-от Микола Лазаренко і Михайло Марків, і переможцями міжнародних грантових програм, як Олексій Фурман, котрий перший свій фотоприз отримав ще в дитячій номінації міжнародного фотоконкурсу «Дня». Завдяки фотовиставці «Дня» ми маємо візуальну історію України, – зауважила головний редактор газети «День» Лариса Івшина. 

Довідка: фотоконкурс «Дня» – це 20 фотовиставок у Києві, 130 фотовиставок у містах України, більш ніж 800 нагороджених фотографів. «Фокстрот» з 2011 року підтримує талановитих фотографів з різних міст України, яких щороку збирає газета «День». Серед відзначених митців за ці роки – Олександр Синельников з Одеси (робота «Фотомисливство»); Віктор Ковальчук з Києва, автор світлини «I am Ukrainian»; Олексій Лебідь з Харкова, автор фото під назвою «Сила і ніжність»; Руслан Канюка з фотокартиною «На вулиці» тощо.  

Всі охочі зможуть оглянути виставку й проголосувати за найкращий знімок (Приз глядацьких симпатій) з 27 жовтня до 5 листопада, з 11.00 до 18.00 в залах міжнародного конгрес-центру «Український Дім», Хрещатик, 2. Вхід – вільний.

ГКФрозвиває бренди