Валерій Маковецький: «Кешбек нам не страшний!»

Валерій Маковецький, глава наглядової ради «Фокстрот», взяв участь у круглому столі "Контрабанда на ринку побутової техніки та електроніки – руйнівний вплив на галузь, економіку країни і кінцевого споживача". 

Під час круглого столу було обговорено проблема тінізації галузі торгівлі електронікою в Україні. У 2018 році обсяг тіньового імпорту товарів в Україну досяг $ 11,9 млрд. В 2021-му оборот може перевищити $ 17,2 млрд. Такі дані і прогнози дослідження групи макроекономістів Ukraine Economic Outlook. Серед «лідерів» в списку контрабандних товарів виявилися обладнання та електроніка (21,4% від загального тіньового обсягу), хімія і ліки (14,3%), транспорт (10,6%). 

Провідні українські підприємці галузі торгівлі електронікою – представники ТМ Comfy, «Фокстрот», «БСХ Побутова Техніка» (TM Bosh), Samsung Electronics взяли участь в круглому столі. Вони були однозначні в оцінці ситуації: боротися з контрабандою необхідно не тільки на митниці, але і врегулювати правила торгівлі всередині країни. На думку учасників круглого столу, заходи з легалізації тіньового ринку повинні бути комплексними. 


На їх думку, мінімізувати контрабанду допоможе прийняття парламентом законопроектів 1053-1 і 1073 як детенізаційних. 

«У першу чергу, необхідно приймати закони, які не дозволять продавати контрабандні товари усередині країни», – сказав під час круглого столу співзасновник Групи компаній «Фокстрот» Валерій Маковецький. «Фіскалізація ризикових галузей – це подразливий крок: українці продавали контрабанду вже більше двох десятків років. До цього звикли, виростили великі компанії, які через Польщу зі зниженням митної вартості ввозять товари, вигодували тисячі податківців-митників, – говорить Валерій Маковецький. Він зауважив, що при ухваленні потрібних законів, ситуація зміниться за три роки.


Учасники круглого столу відзначили, що корінь зла – в некерованій внутрішній торгівлі. «Якщо товар продали без РРО – фактично операція не відбулася», – зауважив директор департаменту митної політики Міністерства фінансів Олександр Москаленко. - Тому необхідно сфокусуватися на впровадженні умов, при яких контрабанда була б нікому не потрібна, тому що її не можна продати всередині країни. 

Москаленко підкреслив, що в боротьбі з незаконним переміщенням, порушенням митних правил при переміщенні через кордон товарів державою робиться акцент на побудові контролю по ланцюжку продажу.  

Також Валерій Маковецький вірить в такий інструмент детінізації, як "кешбек" для покупця (компенсація 100% вартості товару за невиданий фіскальний чек: «Коли сам покупець буде зацікавленою особою, коли він буде контролювати дотримання касової дисципліни, думаю, що через 2 місяці всі будуть працювати з фіскальними чеками. Це станеться автоматично, і дуже швидко. Не треба плодити легіони податківців. і підвищувати їх рівень життя за рахунок ось цих ухильників. треба щоб сам покупець контролював. Це буде дешево, швидко і ефективно. Білі продавці кешбек не бояться ». 

Нагадаємо, інструмент кешбек виглядає так: в режимі онлайн покупець перевіряє на сервері ДФС виданий йому чек, і якщо чек не зареєстрований, споживач пише звернення до контролюючих органів. При підтвердженні факту порушення покупець отримує додатково до товару 100% його вартості з фінансових санкцій, накладених на порушника-продавця.

ГКФрозвиває бренди