ГК Фокстрот та його кейс про електронний чек – кращі в номінації Smart Retail

Група компаній “Фокстрот” отримала диплом національного конкурсу Smart Awards Ukraine-2020 у номінації “Smart Retail” за впровадження продукту «Електронний чек»

Третього березня 2021 року відбулося нагородження переможців Національного конкурсу Smart Awards Ukraine 2020 за вдалі здійснені цифрові проекти. Професійне та вузькоспеціалізоване журі оцінило своєчасність запуску мережею Фокстрот так званого “електронного чеку” – спеціального пРРО від компанії Checkbox з переходом на програмні каси та видачу покупцям електронних фіскальних чеків замість звичних, паперових.

У вересні 2020 року у двох магазинах мережі провели пілотне впровадження онлайн касових апаратів. Після вдалих випробувань з 1 листопада розпочалося масштабування досвіду “каси у смартфоні” на всі 162 торгові точки та інтернет-магазин FOXTROT.UA. Наразі компанія обліковує весь спектр економічних вигод.



– Протягом перших 4 місяців реалізації проєкту ми замінили 30% традиційних касових апаратів на програмні, – говорить Олексій Зозуля, виконавчий директор Фокстрот. – Відбулася оптимізація операційної роботи: прискорення торгових процесів та фіскалізації, розвантаження персоналу та можливість приділити більше часу для обслуговування конкретного покупця. У результаті впровадження “електронної каси” ми отримали економічний та екологічний зиск. До прикладу, зекономили кошти за обслуговування касових апаратів, заощадили 101 км касової стрічки та зменшили таким чином рівень впливу бізнесу на довкілля.

Протягом тестового періоду та перших місяців масштабування продукту було проведено роботи щодо вдосконалення дотримання надійності зберігання онлайн-чека. Задля цього було організовано спеціальне сховище для кожного клієнта в його особистому кабінеті на сайті FOXTROT.UA. Коли покупець заходить у свій особистий кабінет за номером телефона, то відразу бачить історію власних покупок, підтверджену електронними чеками.

Де ще покупець може побачити свій електронний чек? Звичайно, відразу ж після факту оплати товару електронний чек автоматично відправляється в особистий кабінет клієнта, а також дублюється на електронну пошту покупця, у Viber чи sms-повідомленням. Крім того, чек відправляється на сайт фіскальної служби. За особистим проханням покупця у магазині, після оплати товару, чек йому роздрукують безпосередньо на касі.



– Проєкт «Е-чек» був складним, але цікавим з точки зору автоматизації, – зазначив В’ячеслав Нехороших, CIO ГК «Фокстрот». – Наш електронний чек – один з інструментів реалізації програми тотальної цифровізації, у яку наразі увійшов бренд Фокстрот. Завдяки електронному чеку ми отримали суттєві бізнесові переваги, які дозволять компанії зберегти лідерські позиції на ринку електроніки та побутової техніки.

У 2021 році мережа Фокстрот планує повністю перейти на пРРО. Адже видача електронного фіскального чеку – це не лише вимога закону, а вагома конкурентна перевага, що свідчить про надійність покупки, зручність для клієнта та економічно доцільною для продавця.

У першому Національному конкурсі Smart Awards Ukraine 2020 взяла участь низка компаній, які мають реалізовані успішні проекти в області автоматизації і цифровізації у галузях промисловості, народного господарства, енергетики, медицини, IoT та Індустрії 4.0, за поточний рік, що зареєструвалися та пройшли перевірку на сайті конкурсу.

Довідка: організатор Smart Awards Ukraine 2020 – CIS Events Group Ukraine (www.ukraine.ciseventsgroup.com) – сучасне маркетингове агентство повного циклу, яке працює на ринку ІТ та телекомунікацій України. Є організатором національних та регіональних EMEA заходів (форумів, виставок, конференцій, семінарів та ін.).

ГКФрозвиває бренди