Фокстрот почав впровадження он-лайн касових апаратів

Торгова мережа Фокстрот першою серед рітейлерів побутової техніки та електроніки впровадила програмне РРО (каса в смартфоні) та запустила два найсучасніші способи оплати товарів – оплату через чат-бота у Вайбері та оплату за допомогою VisaQR. 

Пілот впровадження програмної каси та електронного чека стартував у вересні 2020 року у двох магазинах міста Києва – на вул. Мішуги, 4 і просп. С. Бандери, 23. Після випробувань проєкт було масштабовано на всю мережу.

Фокстрот взяв в реалізацію он-лайн-касові апарати Checkbox українських розробників-підприємців Дмитра Дубілета і Андрія Сухова. Checkbox – це заміна традиційних кас, інтеграція з фронт-системою та контроль розрахункових операцій. Безпосереднім підключенням програмного РРО та налаштуваннями у Foxtrot займався власний Департамент Інформаційних технологій.


Покупець отримує свій фіскальний чек, як і раніше у Фокстроті, але в електронному вигляді на e-mail, в особистий кабінет на сайті або чат-боту в месенджері. Ті, хто купує в інтернет-магазині, також отримують чек за API. Він приходить автоматично одразу ж після сплати товару.

Впровадження програмного РРО має цілий ряд переваг для торговельної мережі:
  • он-лайн РРО безкоштовне на відміну від “залізного” касового апарату;
  • звітність та обслуговування обходяться дешевше;
  • не займає зайвої площі у торговельній залі;
  • для програмного реєстратора може бути використаний будь-який гаджет – телефон, смартфон, планшет – зі збереженням єдиного інтерфейсу;
  • он-лайн РРо суттєво спрощує роботу продавця, а також скорочує час, необхідний для формування та видачу фіскального чеку;
  • всі торговельні операції та фіскальні чеки зберігаються на сервері, тому при потребі знаходяться практично миттєво.
– Перехід з традиційних "залізних" кас на програмні – чергова сходинка вгору в процесі діджіталізаціи компаній, – прокоментував подію Валерій Маковецький. – Знову Фокстрот в числі перших – нашим покупцям доступні всі існуючі на сьогодні в Україні різновиди оплати товару та реєстрації розрахункових операцій.

У перехідний період у Фокстрот програмні реєстратори розрахункових операцій будуть працювати паралельно зі стаціонарним РРО. У 2021 році заплановано повний перехід мережі на ПРРО від Checkbox. Підраховано, що це здешевить процес фіскалізації, вивільнить час продавців-консультантів та покращить якість обслуговування покупців у магазинах мережі.

Паралельно з введенням програмного РРО Фокстрот спільно з компанією Tranzzo підключив ще один спосіб цифрової оплати – платіжний сервіс Visa QR. Покупці можуть сплатити покупку прямо в торговій залі та отримати електронний чек, навіть не підходячи до каси.

А вже з 19 листопада Фокстрот підключив можливість оплати товарів та послуг зі смартфона у месенджері Viber за допомогою власного чат-бота. Додаток Rakuten Viber запустив власний Chatbot Payments для своїх користувачів в Україні, а Фокстрот став першим українським рітейлером у галузі торгівлі електронікою та побутовою технікою, хто підключився до цієї опції для оплати покупок.

Оплата здійснюється за допомогою будь-якого віртуального гаманця. Наприклад, Apple Pay/Google Pay. Єдина умова: наявність у клієнта авторизованого чат-бота FOXTROT, оскільки саме від його імені клієнту буде приходити повідомлення на оплату. Якщо чат-бота у клієнта немає, продавець пропонує покупцю відсканувати QR-код для його установки, і далі – здійснити оплату. Вся конфіденційна інформація, пов'язана з платежами, зашифрована і недоступна іншим чат-ботам, Viber або третім особам.

Виграє покупець: у прийнятний спосіб він гарантовано отримає фіскальний чек у будь-якій формі у бренда Foxtrot.

ГКФрозвиває бренди