Сонячні електростанції – шанс на відмову від російськоі енергетики

Підприємства сонячної енергетики на Миколаївщині, в побудову та розвиток яких інвестували засновники ГК «ФОКСТРОТ», відчули на собі війну. Про ситуацію розповідає Станіслав Ігнатьєв, генеральний директор Solar Generation, голова Ради Української асоціації відновлюваної енергетики

«За свідченнями різних керівників компаній галузі сонячноі енергетики, сонячна генерація України зазнає величезних втрат від російських окупантів, – розповідає Станіслав. – Найбільше постраждали промислові сонячні електростанції, що розташовані у Миколаївському енергетичному вузлі. Об‘єкти інвесторів з ГКФ також понесли втрати, адже інвестиції були спрямовані на розвиток трьох сонячних електростанцій: дві з них – «Солінг 1» та «Солінг 2» працюють у Миколаївській області, «Солінг 3» – у Чернівецькій області.


Сонячний парк компанії Solar Generation (22 МВт) зазнав обстрілу з артилерійської зброї, а через тиждень – з гелікоптера.На території знаходився снаряд, що здетонував після повторного обстрілу.

Крім того, увімкнення об’єктів у генерацію неможливе через руйнування 5,5 км лінії електропередач 150 кВ, що живить місто Миколаїв.

Статистика розміщення приватних сонячних електростанцій та накладання її на місця обстрілів населених пунктів України показує, що оціночно зруйновано близько 280 МВт (24%) встановленої потужності.

Станіслав Ігнатьєв підкреслює, що для подальшого розвитку галузі, спрямованої на відмову від російського газу, дієвими є такі маловитратні кроки держави: надати зруйнованим та пошкодженим об’єктам зеленої енергетики доступ до нового Фонду для відновлення в Україні зруйнованої війною енергетичної інфраструктури, який створено Європейським енергетичним співтовариством, забезпечити податкові канікули та відсутність протягом 5-и років рентної плати та податку на землю для будівництва нових сонячних та вітрових електростанцій тощо. Детальніше читайте тут

ГКФрозвиває бренди